21 Δεκεμβρίου 2008

Δώδεκα Λόγοι Για Να Μείνετε Σπίτι.

Εικοσι μήνες πριν , έλεγα ότι είχα να δω (τότε) δύο χρόνια τηλεοπτικές σειρές έτσι όπως παίζονται στην ελληνική τηλεόραση . Σήμερα λοιπόν , μπαίνοντας σε λίγο καιρό στον Τέταρτο Χρόνο αποτοξίνωσης από την σκλαβιά της over the air παρακολούθησης μιας τηλεοπτικής σειράς επιστρέφω να μοιραστώ μαζί σας , πράγματα που βλέπω (και είδα) από τότε που έγραψα εκείνο το post. Ευχαριστώ θείε από την Αμερική.

  1. TRUE BLOOD : Το ότι ο κύριος πρωταγωνιστής είναι βρυκόλακας είναι απλά μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Εξαιρετικός συμβολισμός για τον αμόρφωτο βλαχαδερό νότο και τις προλήψεις του. Μόλις τελείωσε η πρώτη σεζόν στην Αμερική - υπέροχο. (9/10)

  2. DEXTER : Εξαιρετικό procedural θρίλερ που ήρωας του είναι ο φαινομενικά κακός της υπόθεσης - ή μήπως όχι? Γίνεται να αγαπήσουμε έναν serial killer? Υπέροχη πρώτη σεζόν, πολύ καλή δεύτερη, αδιάφορή τρίτη. Εάν συνεχίσει έτσι θα το παρατήσω στην τέταρτη όπως παράτησα και το νυσταλέα κακό Prison Break στην 2η του , αλλά μόνο και μόνο για τις σεζόν ένα και δύο , αξίζει να το δείτε. Τέλειο σήμα αρχής. (8/10)

  3. MAD MEN . Αυτά είναι. Ένα γραφείο με διαφημιστές σε μια μικρή διαφημιστική εταιρεία που θέλει να γίνει μεγάλη , την εποχή που έκανες ρεκλάμα μόνο άμα το προϊόν σου δεν πήγαινε καλά από μόνο του. Η καλύτερη πρώτη σεζόν σειράς που έχω δει ποτέ μου. Ηθογραφία της δεκαετίας του 50 , χειρουργική ακρίβεια στην αναπαράσταση της εποχής, μια σειρά που σε σοκάρει , μόνο και μόνο δείχνοντας καθημερινούς ανθρώπους να κάνουν καθημερινά πράγματα , σε σοκάρει δηλαδή με το πόσο μακριά είμαστε από εκείνη την εποχή ηθικά , συμπεριφορικά , διανοητικά , στα πάντα. Η δεύτερη σεζόν εμένα μου φάνηκε αδύναμη αλλά ο ξένος τύπος την δόξασε. Δείτε την έτσι και αλλιως. (9/10)

  4. IN TREATMENT . Δεν υπάρχει αυτή η σειρά λέμε. Όλη η σειρά εξελίσεται μέσα στους τέσσερεις τοίχους του γραφείου ενός ψυχιάτρου που ψυχαναλύει τους ασθενείς του. Παρακολουθούμε τις συνεδρίες πέντε ασθενών. Ένας σε κάθε επεισόδιο. Ούτε σκηνικά ούτε τίποτε. Θεατρική λιτότητα. Σιγά μην υπάρχουν έλληνες ηθοποιοί για να στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Δείτε το ακόμα και αν θα χρειαστεί να πάρετε άδεια από την δουλειά σα. Περιμένουμε την δεύτερη σεζόν - ή πρώτη αποτελούνταν από 43 εικοσάλεπτα επεισόδια που παίζονταν κάθε μέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή.. Overdose of perfection (10/10)

  5. CARNIVALE Το καλύτερο σήμα αρχής που έχω δει (μαζί με αυτό της Rome) στο καλύτερο μεταφυσικό procedural όλων των εποχών. Ένα τσίρκο περιπλανιέται στiς ερημιές της inland Αμερικής την εποχή του πρώτου μεγάλου κραχ. Το μεταφυσικό παντρεύεται υπέροχα με το ρεαλιστικό. Παίχτηκαν δύο σεζόν και μετά κόπηκε για να παιχτεί εκείνη η μαλακία το Lost με το οποίο εκστασιάζεται ο κοσμάκης. (9/10)

  6. JERICHO Όμορφη procedural που δεν τα κατάφερε να αντέξει πάνω από δύο σεζόν (η δεύτερη με το ζόρι - μετά από λαϊκη οργή ) Θέμα της σειράς η κατάρευση των ΗΠΑ μετά από μίνι-πυρηνική επίθεση σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αμερικάνικες πόλεις και η προσπάθειες για ανασυγκρότηση , ειδωμένες μέσα από τα μάτια των κατοίκων ενός χωριού - του JERICHO (7/10)

  7. FRINGE Ωραία σειρούλα με συμπαθητικά εφε από τους δημιοργούς των X-Files. Σαν το X-Files αλλά καλύτερο : με συνωμωσίες με ένα μεγάλο κεντρικό σχέδιο , yadda-yadda blah-blah. Αντί να βλέπετε εκείνη την μαλακία το HEROES δείτε το. Είναι στην πρωτη του σεζόν και του εύχομαι να τις επτάσει όπως και το αδερφάκι του το XFILES (7/10)

  8. DOCTOR WHO Αμα δεν ξέρετε το νέο DOCTOR WHO (είναι στην τρίτη του σεζόν) τότε δώστε μου την διεύθυνση σαν να έρθω να σας κάνω μαύρους στο ξύλο. Γίδια. Στούρνοι. Βόηδια. Φοβερός ο ένατος doctor - θεός ο δέκατος . Μόνο αμα δείτε ένα επεισόδιο της νέας σειράς θα καταλάβετε γιατί αυτή η σειρά αξίζει να γίνει η νέα επίσημη θρησκεία του ελληνικού έθνους (και γιατί όχι και της Λαπωνίας). Προτείνω το δέκατο της τρίτης (νεας) σεζόν για να μπείτε στο κλίμα ή τα τελευταία τρια της τέταρτης σεζον ή να ρίξετε μια ματιά εδώ (Απόρία για μυημένους : Γιατί όλοι αγαπάνε την Rose ? Μόνο εγώ τρελαίνομαι για την Martha Jones?) (9/10)

  9. SIX FEET UNDER Μα τι υπέροχα καταθλιπτική σειρά! Θέμα της ο θάνατος , ήρωες της οι ιδιοκτήτες ενός γραφείου κηδειών, κάθε επεισόδιο και ένας θάνατος τον οποίο καλούνται να διεκπεραιώσουνε και παράλληλα να βάλουν σε μια τάξη την κατεστραμένη ζωή τους. Περιττό να πω ότι ο θάνατος-της-εβδομάδος είναι κατα κάποιον τρόπο βιοί παράλληλοι με κάποια πτυχή της ζωής των ηρώων , έτσι? Πέντε σεζόν - έχει τελειώσει εδώ και πολλά χρόνια στο Αμέρικα - αλλά αξίζει να το δείτε. (8/10)

  10. THE SOPRANOS . Η Καλύτερη Σειρά Ολων Των Εποχών. Αυτή είναι η Αμερική. (Υπέροχο σήμα - με την ευκαιρία) . Εάν ναυαγούσα σε ένα νησί θα ήθελα μαζί μου , ένα σκληράκο με τις επτά σεζόν του Sopranos , ένα notebook για να το βλέπω, μια γεννητρια για να φορτίζω το notebook , σεφταλιές, Τζόνι Γουοκερ και την Summer Glau που δεν έπαιζε μεν στη σειρά , αλλά άμα είναι να ναυαγήσουμε τουλάχιστον να το ευχαριστηθούμε στο φουλ λέμε. (10/10)

  11. ROME . Τώρα τι να λέμε για την Rome. Απλά νοιώθω τυχερός που ζω σε μια εποχή που χρηματοδοτούνται τέτοιες παραγωγές. Η Ρώμη της εποχής του Ιουλιου Καίσαρα ιδωμένη μέσα από τα μάτια ενος φαντάρου της εποχής - του Ταϊτους Πούλο - (πραγματικό πρόσωπο με την ευκαιρία - αναφέρεται στις σημειώσεις του ίδιου του Καίσαρα.). Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο συγκλονιστική είναι αυτή η σειρά. Μερικές φορές φοβάμαι ότι η περίοδος από το 2000 μέχρι το 2008 θα θεωρείται κάποτε η πιο χλιδάτη εποχή για τις τηλεοπτικές σειρές , μια χλιδή που στην neo-depression εποχή δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ... Δύο σεζόν τελειότητας - και είπαμε ένα σήμα αρχής - ποίηση. (9/10)

  12. JOHN FROM CINCINATTI. Είναι κάποιες σειρές που... δεν μπορώ να το περιγράψω.. Είναι αυτό που ένοιωθα όταν έβλεπα το Twin Peaks - αυτή η υπνωτική αίσθηση μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας - αυτή η αίσθηση ότι αυτο που βλέπεις είναι πιο συμβολικό και από την Βίβλο. Όλα αυτά στο τετράγωνο και μετά όλο υψωμένο στον κύβο. Υπόθεση : Η ιστορία μιας οικογένειας παρηκμασμένων σέρφερ - τρεις γενιές , παππούς , γιός εγγονός - και η αλλαγή στην ζωή τους όταν έρχεται κάποιος Τζων από το Σινσινάτι... Ή με άλλα λόγια και δεν κάνω πλάκα εδώ , αλλά περιγράφω την σειρά : "Η Καινή Διαθήκη όπως θα γράφονταν εάν ο Χριστός ερχόνταν σήμερα " (9/10)



UPDATE : POST ΜΕΣΑ ΣΤΟ POST


"ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΣΤΗ ΔΩΔΕΚΑΔΑ : ΟΙ ΑΤΥΧΕΣ"


 1. PUSHING DAISIES : Υπέροχη φωτογραφία , σαν να βλέπεις το Amelie σε σειρά , αλλά κάπου με έχασε στην πλοκή και στην ταύτιση με τους χαρακτήρες και την παράτησα..
2. GREYS ANATOMY : Εντάξει το βλέπω ακόμη - αλλά η Merentith είναι τόσο αντιπαθητική που για χάρη της και μόνο το πέταξα από την δωδεκάδα.









"ΠΑΛΙΕΣ ΑΓΑΠΕΣ : ΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ"

1. GALACTICA : Θα έδινα το ένα μου πόδι για να δώ ένα επεισόδιο από την νέα σεζόν. Η δεύτερη καλύτερη σειρά όλων των εποχών , μετά το The Sopranos
2. HOUSE M.D.: Με έχει ξενερώσει το όλο love story με την παλιο-Candy αλλά παραμένω οπαδός.
3. LOST : Βαριέμαι λιγάκι , αλλά συνεχίζω να το βλέπω - περιμένω τα καινούργια επεισόδια
4. BOSTON LEGAL : Εντάξει ο Denny και ο Alan είναι θεοί , αλλά η τέταρτη σεζόν έκανε καλό στην αρρώστια μου. Πάσχω από αϋπνίες....


"ΑΓΑΠΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΙΣΗ:"

1. HEROES : Εμετός. Πως το έβλεπα εγώ αυτό?
2. PRISON BREAK : Αισχος ! Να καεί στην πυρά αυτή η παπαρδέλλα!!!
3. MY NAME IS EARL : Διότι έτσι γουστάρω

15 σχόλια:

ΤΖΩΤΖΙΟΥ είπε...

Απ' όσο ξέρω, στην πραγματικότητα ο Πούλλος ήταν εκατόνταρχος, ακριβώς όπως και ο Βορένος. Τουλάχιστον, αυτά λέει ο Καίσαρας. Για τις ανάγκες της σειράς μετατράπηκε σε (κυριολεκτικά) γαμώ-και-δέρνω λεγεωνάριο.

ΤΖΩΤΖΙΟΥ είπε...

Επίσης, αλλά να μη το μάθει κανένας, σήμερα το βράδυ κάθισα κι έβλεπα μια από τις Αλτερικές ταινίες «η Μπάρμπι μπλα μπλα», παρέα με τον Αλέξανδρο.
Κάποια στιγμή, η Αθανασία με προέτρεψε να το αλλάξω, επειδή δεν πρόσεχε ο Αλέξανδρος. Της είπα, «το βλέπω εγώ». Βασικά, χάζευα τη δουλειά που έχουν ρίξει (προφανώς και σε πολλές άλλες αντίστοιχες), όσο αυτοματοποιημένα κι αν είναι πολλά πράγματα. Επίσης, έψαχνα αφορμή για να μη σηκωθώ να κάνω τοστ στη γυναίκα μου :)

Τα 2e-2 εβρά μου περί λόγων να μείνεις κλεισμένος σπίτι.

azrael είπε...

Τζωτζίου συμφωνώ μαζί σου για τις μπάρμπες...

Άσχετο - και επιπλέον νομίζω ότι είναι καιρός να το ομολογήσω στις παλιές μου αγάπες Summer Glau (River) και Katie Holmes (χμμμμ....ngavla): Είμαι ερωτευμένος με την Meadow Soprano. Πάτε στις μανάδες σας.

azrael είπε...

Δεν το ήξερα αυτό με τον συνωνόματο... Ωραίος ο Πούλος.

Cybergoulion είπε...

Με όλες αυτές τις σειρές, που να μείνει μετά καιρός να δεις τηλεόραση!

Ανώνυμος είπε...

Δες και το the wire, για μενα ισως καλυτερο και απο το sopranos.

azrael είπε...

Ευχαριστώ για την πρόταση , ανώνυμε... Ο θείος μου μου έστειλε την πρώτη σεζόν The Wire αλλά δεν πρόλαβα να την δω ακόμα . Έχω ακούσε ύμνους από πολλούς. Σου ομολογώ ότι είδα ένα-δ΄΄υο επεισόδια και δεν πορώθηκα αλλά είμαι σίγουρος ότι κάνω λάθος και θα συνεχίσω τις προσπάθειες....

azrael είπε...

Σειρές που όλη η Αμερική αγάπησε αλλά εγώ δεν κατάφερα να αγαπήσω:

1. How I met your mother: Είδα 5-6 επεισόδια και δεν έσκασα χαμόγελο. Την παράτησα.

2. Entourage : Γιατί τόσος χαμός για αυτό? Κάτι δεν πιάνω εγώ μάλλον - δεν μπορεί!!! Είδα 3-4 επεισόδια και το παράτησα και αυτό... Νυσταααααααα

Ανώνυμος είπε...

Δες και κανένα Nip/tuck να ενημερωθείς πριν σε παρατήσει η γυναίκα!

Ανώνυμος είπε...

Δες και κανένα Nip/Tuck να ενημερωθείς μη σε εγκαταλείψει η γυναίκα..

Ανώνυμος είπε...

Δες και κανένα Nip/Tuck να ενημερωθείς μη σε εγκαταλείψει η γυναίκα!

Ανώνυμος είπε...

Δες και κανένα Nip/Tuck να ενημερωθείς πριν σε εγκαταλείψει η γυναίκα!

Ανώνυμος είπε...

Δες και κανένα Nip/Tuck, να ενημερωθείς μη σε κερατώσει η γυναίκα!

Ανώνυμος είπε...

Κάτι ξέρει αυτός!!!

boody είπε...

γιατι βρε δε σου αρεσει πλεον το prison break? μια χαρα σαπουνοπερα ειναι...!