10 Απριλίου 2008

Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα : Μια ανάλυση

Για άλλη μια φορά πλησιάζει ΑΣΕΠ για καθηγητές , για άλλη μια φορά το pouloyiannis.gr έχει κατακλιστεί από επισκέπτες που ψάχνουν στο Google την φράση "Δίατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα". Πριν από ένα χρόνο , είχα αναρωτηθεί για τους λόγους εδώ . Επειδή το φαινόμενο συνεχίζεται και φέτος και εφόσον κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να βάλει μια ανάλυση του κειμένου on-line , θα κάνω εδώ μια completely fake κα bogus ανάλυση του διηγήματος ! Για να δούμε εάν κάποιος το κάνει copy-paste. Αχ βρε διορθωτές του ΑΣΕΠ τι έχετε να δείτε!!!.

ΔΙΑΤΙ Η ΜΗΛΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΗΛΕΑ :


Το "Διατί η Μηλιά δεν έγινε Μηλέα" είναι διήγημα της ύστερης συγγραφικής περιόδου του Γεώργιου Βιζυηνού και γράφτηκε το 1883( Κάποιες βιογραφίες του μεγάλου δημιουργού μας τοποθετούν την συγγραφή του διηγήματος το 1885 , όμως η ανακάλυψη ενός χειρογράφου με την πρώτη γραφή του διηγήματος τοποθετούν την συγγραφή του στα 1883)

Ο Γεώργιος Βιζυηνός είχε μόλις αναρώσει από την φυματίωση που τον ταλαιπώρησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1880 και κοιτούσε πλέον με αισοδοξία την ζωή του . Αυτή η αισοδοξία αποτυπώνεται και στην Μηλέα που διηγείται την πορεία του μικρού Μάρκου προς την ενηλικίωση σε ένα επαρχιακό γυμνάσιο της επαρχίας Λοκρίδος.

Κομβικό ρόλο στην πλοκή παίζει βέβαια ο καθηγητής Μπιτζίδης που η τυπολατρεία και η απουσία κάθε συναισθηματισμού τον έχουν οδηγήσει στην απομόνωση και στην μελαγχολία. Ο Μπιτζίδης βυθίζεται σε ένα συναισθηματικό τέλμα και τραβάει μαζί του όλους όσους επηρεάζει.

Η γνωριμία του με τον μικρό Μάρκο θα του αλλάξει την ζωή. Οι ρόλοι αντιστρέφονται , ο δάσκαλος γίνεται μαθητής και ο μαθητής δάσκαλος. Οι περίπατοι του Μπιτζίδη και του Μάρκου στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και στο κτήμα με τις Μηλιές , φέρνουν στο νού τους περιπάτους του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη στην Ακαδημια Αθηνών .

Έτσι λοιπόν , η "περιπατητική σχολή της Μηλιάς" διδάσκει και ανθρωπιά και τρυφερότητα αλλά και Γνώση και Σπουδή. Η μεταμόρφωση του Μπιτζίδη σε έναν τελείως άλλον άνθρωπο που μάχεται ενάντια στην υποκριτική καθαρεύουσα της επιτροπής του υπουργείου και η άρνηση του να μετονομάσει το τοπωνύμιο του κτήματος με τις Μηλιές σε "Οικόπεδον με Μηλέας" δεν πρέπει να προξενεί σε κανέναν εντύπωση.

Ο καθηγητής Μπιτζίδης , με την βοήθεια του μικρού Μάρκου και της παρέας του , ήταν πλέον ένας άλλος , καλύτερος άνθρωπος.

12 σχόλια:

ΤΖΩΤΖΙΟΥ είπε...

Θα κάνω για άλλη μια φορά επίδειξη της ωριμότητάς μου και θα συμβάλω με σχόλιο που θα προσθέσει αξία στο ήδη άξιο δοκίμιό σου, ώστε να το μοιραστούν οι επερχόμενες ορδές των ΑΣΕΠτζήδων:

–Why the rooster doesn't cross the road?
—Cause he's a chicken.

Ανώνυμος είπε...

δεν δίνεις και'συ στον ασεπ?Που ξέρεις....

azrael είπε...

Ά μπα!!! Έχω καλή δουλειά....

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα!! πολύ ωραίο αν και εντελώς "εκτος θέματος", όπως θα έλεγαν οι ασεπίτες. πάντως η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα παραμελημένο διήγημα του Β. με ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση του γλωσσικού ζητήματος (για την εποχή του, έτσι?).

Ανώνυμος είπε...

athens speaking.έχεις να μας δώσεις και τα νουμερα του joker?

χαχααααα

Jason είπε...

Μιας και από δικό μου σχόλιο έχει ξεκινήσει όλη αυτή η ωραία ιστορία, πιστεύω μπορώ να πω κάτι με βαρύτητα:

7 17 25 31 33

και τζόκερ το 8

Anastasios είπε...

Ας αφήσουμε και κάτι χρήσιμο για όσους πρόκειται να δώσουν εξετάσεις στο Α.Σ.Ε.Π. για να πάρουν μια ιδέα αλλά κυρίως για όσους θέλουν να διαβάσουν το όμορφο αυτό διήγημα του Βιζυηνού:

100_6246.jpg
100_6247.jpg
100_6248.jpg
100_6249.jpg
100_6250.jpg
100_6251.jpg

[Βέβαια δεν είναι και τόσο χρήσιμο για τις εξετάσεις του Α.Σ.Ε.Π., αφού το κείμενο είναι απόδοση στη δημοτική και προέρχεται από τη «Γλώσσα μου» για την Ε΄ Δημοτικού, δεύτερο μέρος (Ο.Ε.Δ.Β.). Όσοι γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 1973-1988 περίπου και κράτησαν τα σχολικά τους βιβλία μπορούν να ανατρέξουν εκεί και να θυμηθούν τα σχολικά τους χρόνια.]

Μετά την παραπάνω κουραστική δουλειά, νομίζω ότι είμαι έτοιμος να διοριστώ καθηγητής σε δημόσιο σχολείο ;-)

azrael είπε...

ΜΠΡΡΡΡΑΒΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ για την σπουδαία και κοπιαστική εργασία σου.

Διαφορετική η βερσιόν σου από την βερσιόν μου βέβαια :) :) :)

Jason , τα έπαιξα και ΔΕΝ κέρδισα... Τι συνέβη ? Που έκανα λάθος??

Δικός σας
Azzie

neoinileias είπε...

ο τρόπος που προσεγγίζει το μεγαλύτερο μέρος των αναλυτών και των δημοσιογράφων την μερική κρίση του πολιτικού συστήματος είναι σε μεγάλο βαθμό λάθος,
Αδυνατούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα επειδή δεν είναι μέρος αυτής αλλά και δεν σκέφτονται αντικειμενικά επειδή δεν έχουν μάθει να σκέφτονται αντικειμενικά, παντα εξυπηρετούσε ο λόγος τους τα συμφέροντα των αφεντικών. Φυσικό θα πει κάποιος «αφού πληρώνονται» για να γράφουν.…
Διαβάστε περισσότερα
http://neoinileias.blogspot.com/

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΕΠ ΑΠΑΤΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ

athynella είπε...

Η Αθηνά πάλι.
Καλό Πάσχα Azrael!
Drive safely

Aphrodite είπε...

Καλά, τσάκω μια αφιέρωση τώρα που σε πήρε ο πόνος, εδωνανά, γιατί αν είναι να μιλήσω για μπιμπερά, θα ξεράσω!

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

azrael είπε...

@athena
Γειά σου Αθηνά ,

@aphrodite

Μωράκι σου απάντησα στο άλλο σου ποστ. Φχαριστώ για την αφιέρωση ....

... βέβαια το ότι μου αφιερώνεις μια φωτογραφία με έναν κρεμανταλά με ένα παλαμάρι να με το συμπάθειο , θα πρέπει να με κολακέψε???ι ...

ή να με ... ανάψει????... (χαχαχα)

Φιλούμπες