01 Ιουνίου 2006

Στα Παλάτια της Κνωσού.

 Στα Φώτα του 1982 ο πατέρας μου έκανε ένα πολύ όμορφο δώρο. Ήταν ένα υπέροχο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη σε ωραιότατη έκδοση , εξώφυλλό με μεταξοτυπία , με χαρακτικά του Α. Τάσσου ζωγραφισμένα ειδικά για την συγκεκριμένη έκδοση .

Αποφάσισα να γράψω δύο λόγια για αυτό το βιβλίο και είπα να ψάξω πρώτα , για σχετική βιβλιογραφία στο intenet .

Το όνομα του βιβλίου είναι "ΣΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ" .

Είναι ένα από τα ομορφότερα ιστορικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει.

Είναι επίσης ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ σε ολόκληρο το Internet!!

Δεκάδες site στο internet για τον Καζατζάκη με εργογραφίες - βιογραφίες του Μεγαλύτερου Έλληνα Μυθιστοριογράφου , προφανώς κατακλέβουν το ένα το το άλλο χωρίς κανένας κερατάς να κάνει πρωτογενη έρευνα για το έργο του Μεγάλου Έλληνα. ΟΛΑ αγνοούν το συγκεκριμένο έργο.

Ζήτω η Ελλάς , κατά τα άλλα , και ταρατατζούμ ταρατατζούμ. Το έχω γράψει τόσες φορές και θα το ξαναγράψω : Η πενία του Ελληνικού Internet είναι θλιβερή. Είμαστε έθνος καταναλωτών περιεχομένου.

Εννοείται πως εάν ένα αμερικανάκι θέλει να μάθει για το έργο του Nikos Kazantzakis θα μπει στην Wikipedia και θα μάθει μεταξύ άλλων για το Novel "At the Palaces of Knossos". Ωραία!!

(Κάπου εδώ , μπορείτε να πάτε σε έναν καθρέφτη , να φτύσετε , και να αναφωνήσετε : ¨Φτου σου ξεφτίλα Έλληνα!!")

Τέλος η γκρίνια , θα γράψω εγώ δύο λόγια για το όμορφο αυτό μυθιστόρημα :

ΣΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ
Νίκος Καζαντζάκης

(Εκδόσεις Ελένη Καζαντζάκη 1981)

Ο Νίκος Καζαντζάκης χαρακτήριζε αυτό το βιβλίο , ώς "παιδικό ιστορικό μυθιστόρημα". Ο τρόπος γραφής του όμως είναι καθαρά "κλασσικός καζαντζακικός" και η αναγνωσή του θα ανταμείψει και τον ενήλικα αναγνώστη.

Είναι η ιστορία του τέλους του Μινωικού Πολιτισμού , της αρχής του Δωρικού και της καθόδου των Δωριέων , η ιστορία του Θησέα , της Αριάδνης , της Φαίδρας , του Δαίδαλου και του Ϊκαρου όλα μπλεγμένα σε ένα κοινό εννιαίο μύθο ,(ή μήπως να πω σε ένα κοινό μίτο!) μέσα από τα μάτια των δύο κεντρικών ηρώων του βιβλίου , του Χάρη και της Κρινό.

Σελίδα με τη σελίδα , θα αγαπήσετε τον γεναίο Χάρη , θα μισήσετε τον δολοπλόκο αυλικό Μαλή. Θα νιώσετε την αγωνία του γέρο-Αιγέα για τον γιό του Θησέα. Θα δείτε τον Μινωταυρο . Θα δείτε τις όμορφες πριγκήπισσες του Μίνωα. Θα δείτε τις εφευρέσεις του Δαίδαλου: Τα μοιραία φτερά του Ίκαρου αλλά και το πρώτο σιδερένιο σπαθί! Θα νιώσετε το τέλος της εποχής του Χαλκού και την αρχής του Σιδήρου. Θα δείτε την κάθοδο των Δωρικών (χμμμ) Δωριέων και την Καταστροφή των Μαλθακών Μινώων Βασιλιάδων.

Θα δείτε τα Παλάτια της Κνωσού με τα μάτια σας.

Και αν έχετε κάποιες απορίες , ξέρετε αγγλικά , μπορείτε να μπείτε σε κάποιο αγγλικό site για να τις λύσετε .

Οκέη ??

4 σχόλια:

dianathenes είπε...

Φίλε μου δε ξέρεις ότι δεν "πουλάνε" τα παλάτια της Κνωσού, σήμερα. Ευχαριστώ πάντως για τη καταχώρηση.

azrael είπε...

Η καταστροφή της Ελλάδας είναι που μας νοιάζει τι πουλάει...

Ecumene είπε...

Σημαντική νίκη πέτυχε ο Πάτροκλος Σταύρου στον δύσκολο δικαστικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με αντικείμενο τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Είχε βέβαια κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία είχαν κατατεθεί εναντίον του, τώρα όμως κέρδισε και την κύρια αγωγή (πρωτοδίκως) που είχαν καταθέσει ορισμένοι από τους κληρονόμους της αδελφής τού μεγάλου Κρητικού. Οι ενάγοντες καταδικάστηκαν μάλιστα και στην καταβολή των δικαστικών εξόδων. Τώρα το αν το «ματς» τελειώνει εδώ ή θα υπάρξει και «δεύτερο ημίχρονο» με ενδεχόμενη κατάθεση έφεσης, θα το μάθουμε σύντομα. Αν συμβεί αυτό, η υπόθεση θα δικάζεται αναμφίβολα εντός του 2007, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα.
... για τα δικαιώματα

Αντικείμενο της δίκης - θυμίζουμε - είναι η με γονική παροχή (το 1995) μεταβίβαση των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφέα από τη χήρα του Ελένη Καζαντζάκη προς τον Πάτροκλο Σταύρου, τον οποίο είχε υιοθετήσει ήδη από το 1982. Γονική παροχή της οποίας η εγκυρότητα αμφισβητήθηκε από τους ενάγοντες με το επιχείρημα ότι την εποχή που τελέστηκε η Ελένη ήταν ανίκανη προς δικαιοπραξία. Ο Κύπριος Πάτροκλος Σταύρου, άλλοτε υπουργός - παρά τω Προέδρω - του Μακαρίου, μιλάει για «ατιμίες» εις βάρος του από τους διώκτες του και λέει πως δεν θεωρεί σωστό το ότι «ουδέποτε έγινε αποδεκτός τόσο από το περιβάλλον του Καζαντζάκη όσο και από το ευρύτερο κρητικό», όπως είχαμε γράψει σε παλαιότερο δημοσίευμα για τις κόντρες περί τον Καζαντζάκη, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις του με τους περισσότερους συγγενείς του συγγραφέα ήταν πάντα καλές ή και θερμές... Τα πνευματικά δικαιώματα του έργου τού Νίκου Καζαντζάκη ελευθερώνονται το 2027. Τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη πωλούν σήμερα περί τα 20.000 αντίτυπα τον χρόνο (σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Πάτροκλος Σταύρου), ενώ ύστερα από ερώτημά μας προς τον αγγλικό εκδοτικό οίκο Faber, που διαχειρίζεται εδώ και αρκετά χρόνια τα δικαιώματα του Καζαντζάκη στην αγγλική γλώσσα, μάθαμε ότι τα δύο πρώτα βιβλία του σε πωλήσεις, ο «Ζορμπάς» και ο «Τελευταίος πειρασμός», έχουν πωλήσει 188.000 και 93.000 αντίτυπα, αντιστοίχως.


ΤΑ ΝΕΑ , 16/01/2006


ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
ΕΔΡΑ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ....

azrael είπε...

Ευχαριστώ εργοτελίνα για τα χρήσιμα στοιχεία...

Η Ελλάδα έχει καταπληκτικό ταλέντο στο να απαξιώνει ταχύτατα τα πάντα.

Δεν χρειαζόμασθε έδρα Καζαντζάκη, λοιπόν...

Μάλιστα.

Είναι και αυτό μια στάσις.
Νιώθεται.


Φιλιά και φιλία
azrael