17 Ιουλίου 2006

Η Συνωμοσία του Σύμπαντος

Πολλά βιβλία στην βιβλιοθήκη μου τα θεωρώ αγαπημένους φίλους και τα επισκέπτομαι συχνά. Ένα από αυτά , είναι το μυθιστότημα επιστημονικής φαντασίας των Αρκάντι και Μπόρις Στρουγκάτσκι με τον Ελληνικό Τίτλο "Η συνωμοσία του Σύμπαντος".

Η "Σοβιετική" επιστημονική φαντασία είναι δυστυχώς παραγνωρισμένη στη δύση και οι ελάχιστες εξαιρέσεις όπως το Σολάρις του Στραντισλαβ Λεμ μάλλον επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Λέω δυστυχώς , γιατί θεωρώ ότι "Η συνωμοσία του Σύμπαντος" είναι απο τα ωραιότερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που έχουν γραφτεί ποτέ. Οι Στρουγκάτσκι είναι διάσημοι για την άλλη νουβέλα τους το "Πικνικ δίπλα στον Αυτοκινητόδρομο" αλλά θεωρώ πως "Η συνωμοσία του Σύμπαντος" είναι το αριστούργημα τους. Δυστυχώς , οι αναφορές για το βιβλίο στο ίντερνετ είναι ελάχιστες...

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα αγγλικά με τον τίτλο "Definetely Maybe" ενω ο αυθεντικός ρώσικος τίτλος είναι "Za milliard let do konza sveta," ("Ένα Δισεκατομμύριο χρόνια πριν το τέλος του κόσμου")

Τι να πώ για αυτό το βιβλίο χωρίς να χαλάσω το συγκλονιστικό θέμα του και το φινάλε του ; ; ;


  • Θα πώ μόνο ότι πραγματεύεται μια κολοσιαία σύγκρουση πολιτισμών ( Η Ανθρωπότητα εναντίον του ..... ) που είναι ανώτερη σε κλίμακα από π.χ. έναν Αμερικανικής Γεύσης Διαγαλαξιακό Πόλεμο Των Άστρων .
  • Θα πω ακόμα ότι μεγαλύτερη σύγκρουση από αυτή δεν είναι δυνατό να συμβεί.
  • Θα πω επίσης ότι όλο ( μα όλο! ) το βιβλίο το βιβλίο εκτυλίσσεται μέσα σε ένα διαμέρισμα χωρίς κλιματισμό , η χρονική διάρκεια των συμβάντων είναι μερικά εικοσιτετράωρα και ο ήρωες του βιβλίου μερικοί συνηθισμένοι άνθρωποι...
Αντιγράφω απόσπασμα από τον πρόλογο του Τίοντορ Στάρτζεον :
"... Θυμάστε εκείνα τα περίφημα πασχαλιάτικα τεχνητά αυγά με το μικρό γυάλινο παραθυράκι στη μια τους άκρη μέσα από το οποίο μπορούσε κανείς να κοιτάζει ; Υπήρχε πάντα κάποια παράσταση μέσα εκεί που είχε σχέση με την ίδια τη γιορτή. Λαγουδάκια , κλωσσόπουλα ή κάτι παρόμοιο. Μερικές φορές όμως υπήρχαν ολόκληρα τοπία, μακρινοί λόφοι, παρτέρια με λουλούδια ή ομάδες ανθρώπων. Περίτεχνα κατασκευασμένα ή όχι αυτά τα λουλούδια είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό:Σου πρόσφεραν μια εικόνα πραγμάτων που οι διαστάσεις τους ήτσν πάρα πολύ μεγαλύτερες από το αυγό που τα περιέβαλλε.Το βιβλίο αυτό είναι ένα παρόμοιο αυγό..."

Εύχομαι να σας ξύπνησα το ενδιαφέρον. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά απο τις εκδόσεις Καστανιώτη πριν από 20 χρόνια περίπου , αλλά ελπίζω πως υπάρχουν αντίτυπα . Καλή Αναζήτηση και Καλή Διασκέδαση.

20 σχόλια:

Αταίριαστος είπε...

Μου κίνησες το ενδιαφέρον (αν και δεν είναι η αγαπημένη μου η επιστημονική φαντασία) αλλά μία πρώτη αναζήτηση στην Πρωτοπορία δεν απέφερε κανέναν τίτλο.

enteka είπε...

ξυπνημένο ενδιαφέρον κι εδώ!
:)

azrael είπε...

Να συμπληρώσω ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον Καστανιώτη το 1979 , σε μετάφραση Λουκά Θεοδωρακόπουλου σε μια έκδοση με αναμενόμενα λόγω εποχής φρικτό εξώφυλλο.

Αντιγράφω από τον πρόλογο του Τίοντορ Σταρτζεον.

"Θυμάστε εκείνα τα περίφημα πασχαλιάτικα τεχνητά αυγά με το μικρό γυάλινο παραθυράκι στη μια τους άκρη μέσα από το οποίο μπορούσε κανείς να κοιτάζει ; Υπήρχε πάντα κάποια παράσταση μέσα εκεί που είχε σχέση με την ίδια τη γιορτή. Λαγουδάκια , κλωσσόπουλα ή κάτι παρόμοιο. Μερικές φορές όμως υπήρχαν ολόκληρα τοπία, μακρινοί λόφοι, παρτέρια με λουλούδια ή ομάδες ανθρώπων. Περίτεχνα κατασκευασμένα ή όχι αυτά τα λουλούδια είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό:

Σου πρόσφεραν μια εικόνα πραγμάτων που οι διαστάσεις τους ήτσν πάρα πολύ μεγαλύτερες από το αυγό που τα περιέβαλλε.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα παρόμοιο αυγό.

Aphrodite είπε...

Χμμμ... μας έμπλεξες, το ψάχνω, να δω αν θα το βρω... Κανα πιο 00'ς δεν βρήκες καλέ?

Πού είσαι?

Σε αναζήτησα και στη φέτα, σου άφησα εκεί μηνυματάκι, θα πάρεις απουσία!!!
;))

Annabooklover είπε...

Very intrigued. Θα το ψάξω στα Αγγλικά γιατί μου αρέσει πιο πολύ ο τίτλος

ΤΖΩΤΖΙΟΥ είπε...

Αν το έχεις, μας το δανείζεις. Τι απλούστερο;

Επίσης, μήπως το "The Moon Is A Harsh Mistress" σου φέρνει προς δανεισμένο έτη πριν;

Έπειτα, με τι αξιώσεις θα ζητήσεις δεδομένα μετά το 16ο τώρα που γλυκάθηκες; Αν δεν δώσεις, δεν παίρνεις…

Ecumene είπε...

Και μας ζαλισαν με τον Χαντινκτον....


Στο ΠΑΣΟΚ δεν εχουν θεση αυτα...


ειμαστε κατα της συνομωσιολογίας

και υπερ της δρασης...

JustAnotherGoneOff είπε...

Ε όχι και Στράντισλαβ.
Στάνισλαβ.
:-)

azrael είπε...

Αχαχαχαχα!!!

Τι έγραψα ο Εσκιμώος!!

Δεν θα το διορθώσω για να το βλέπουμε και να γελάμε!!!

Θενκς Τζαστ!!

tatati είπε...

ένα χρόνο μετά....

αν ενδιαφέρεται ακόμα κανείς για το συγκεκριμένο βιβλίο ενημερώνω ότι το βρήκα στο www.spaniavivlia.gr και το παρήγγειλα. οταν και αν το παρω στα χέρια μου θα ειδοποιήσω...

azrael είπε...

Ευχαριστώ tatati!!

Εάν έχει αντίτυπα, θα παραγγείλω και εγώ ένα ακόμα!!

stalker είπε...

Έστω κι αρκετά αργότερα...

Μόλις απέκτησα το "πικνίκ δίπλα στο δρόμο" των Στρουγκάτσκι (άρτι εκδοθέν στα ελληνικά) και τρελλάθηκα! Πολύ πιο πολυδιάστατο και πλούσιο από την ταινία (στάλκερ) του Ταρκόφσκι. Αναρωτιέμαι αν μπορώ να βρω κι αυτή τη "Συνωμοσία του σύμπαντος". Ξέρει κανείς;...

azrael είπε...

Το www.spaniavivlia.gr έχει ακόμα λίστα αναμονής.... :(

stalker είπε...

:( ...ευχαριστώ...

tatati είπε...

χαίρεται παίδες!

αφού ειδα κι αποειδα, τελικά το βρήκα στη δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής μου. Ετσι μπορεσα να το απολαύσω γι' αλλη μια φορά έστω και δανεικο... θα συνεχισω τις προσπαθειες στα μεταχειρισμενα του Μοναστηρακίου. Αφού το είχα και το έχασα..ας πρόσεχα!καλά να παθω!

tatati είπε...

χαίρεται παίδες!

αφού ειδα κι αποειδα, τελικά το βρήκα στη δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής μου. Ετσι μπορεσα να το απολαύσω γι' αλλη μια φορά έστω και δανεικο... θα συνεχισω τις προσπαθειες στα μεταχειρισμενα του Μοναστηρακίου. Αφού το είχα και το έχασα..ας πρόσεχα!καλά να παθω!

the seeker είπε...

Όποιος φίλος ή φίλη ενδιαφέρεται ακόμη για το βιβλίο Η συνωμοσία του σύμπαντος, ας στείλει μήνυμα στο zookout@windowlive.com ή ας μου τηλεφωνήσει στο 693-9613081. Λέγομαι Γιώργος

oceansofangels είπε...

Δεν μπορείς να φανταστείς τι μου θύμισες τώρα. Ήταν ίσως το πρώτο "εξωσχολικό" βιβλίο που διάβασα στο πρώτο έτος μου στο πανεπιστήμιο (1999). Απίστευτη υπόθεση. Επειδή χάθηκε μέσα στον χρόνο θα το ξανα-παραγγείλω από δω:
http://www.amazon.com/Definitely-Maybe-Arkady-Strugatsky/dp/002025590X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1244637722&sr=1-1

Ανώνυμος είπε...

Τυχαία βρέθηκα εδώ ψάχνοντας κι εγώ για τους Στρουγκάτσκι και έχω μια πληροφορία σίγουρη. Το βιβλίο "Η Συνωμοσία του Σύμπαντος" πρόκειται σύντομα να επανεκδοθεί πάλι από τον Καστανιώτη.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας αν υπάρχει ακόμα το βιβλίο ενδιαφέρομαι.
Ανδρέας