26 Σεπτεμβρίου 2008

Πανωσήκωμα πάνω από του Πεθερού μου...

Με δυό λόγια έχουμε τα εξής:
Πρώτα-πρώτα είναι τα ηλεκτρόνια. Τα ηλεκτρόνια είναι στοιχειώδες σωματίδιο , πιο συγκεκριμένια είναι είδος λεπτονίου (εδώ επίσης ανήκουν και τα νετρίνα αλλά και μερικά άλλα σωματίδια).

Τα πρωτόνια και τα νετρόνια όμως, δεν είναι στοιχειώδη σωματίδια , αλλά αποτελούνται - συνθέτονται από Quark. Υπάρχουν έξι διαφορετικά quark και τρία quark συνθετουν ένα πρωτόνιο (ή νετρόνιο - ανάλογα με το είδος τους). Τα εν λόγω quark τώρα , κρατιούνται δεμένα μεταξύ τους με ένα άλλο σωματίδιο που ανήκει στην κατηγορία των μποζονίων - το γλουόνιο. Για την δύναμη αυτή που ασκούν τα γλουόνια θα πούμε και σε λίγο. Στα μποζόνια μαζί με το γλουόνιο ανήκει επίσης και το γνωστό μας φωτόνιο καθώς και τα W και Z μποζόνια.

Το σύμπαν λοιπόν αποτελειται από Κουάρκ, Λεπτόνια και Μποζόνια που συνδυαζόμενα δημιουργούν νέα-σύνθετα σωματίδια και που με τη σειρά τους συνθέτουν τον κόσμο γύρω μας.

Μπορεί παραπάνω η περιγραφή να είναι σχετικά απλουστευμένη , θα πρέπει όμως να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν εξι διαφορετικά κουάρκ (και έξι αντικούαρκ) , δώδεκα ειδών λεπτόνια (που όπως είπαμε συμπεριλαμβάνουν τα γνωστά μας ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια), τεσσάρων ειδών μποζόνια και καμιά ντουζίνα ακόμη σύνθετα σωματίδια (όπως τα επίσης γνωστά μας πρωτόνιο και νετρόνιο που ξαναθυμίζω προκύπτουν από τα στοιχειώδη) .

Συνεχίζουμε. Μια από τις πιο θεμελιώδεις θεωρίες της Φυσικής είναι το "Καθιερωμένο Πρότυπο" αγγλιστί Standard Model. Tο εν λόγω standard model συνδυάζει με θεωρητικό τρόπο αλλά και μαθηματικά μοντέλα τις 3 από τις τέσσερεις δυνάμεις αλληλεπίδρασης που γνωρίζουμε στο σύμπαν (Ισχυρή Πυρηνική, Ηλεκτρομαγνητική, Ασθενή Πυρηνική και Βαρυτική) καθώς και τα αντίστοιχα σωματίδια φορείς τους (Γλουόνια, Φωτόνια, W και Z Μποζόνια). Για την βαρυτική δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα σωματίδιο αλληλεπίδρασης (βαρυτόνιο;)

Το ωραίο με την Standard Model είναι ότι το μαθηματικό μοντέλο προβλέπει θεωρητικά όλα τα σωματίδια που υπάρχουν στο σύμπαν (στοιχειώδη ή σύνθετα) - με χαρτί και μολύβι που λένε - πριν ακόμα ανακαλυφθούν στο εργαστήριο.

Υπάρχουν όμως προβλήματα. Το κύριο πρόβλημα του Standard Model είναι ότι δεν προβλέπει ούτε καν θεωρητικά την ύπαρξη του (φανταστικού) "βαρυτονίου" και κατ επέκταση την σύνδεση του με την βαρύτητα. Όμως υπάρχει ένα ακόμη προβληματάκι.

Η αλήθεια είναι ότι στην απλή του μορφή το θεωρητικό αυτό μοντέλο προβλέπει ότι όλα τα στοιχειώδη σωματίδια είναι άμαζα - αϋλα . Αυτό βέβαια είναι πειραματικά αποδείξιμο ώς λάθος , διότι πχ έχουμε ήδη μετρήσει την μάζα λεπτονίων ή τών W και Z μποζονίων και δεν ήταν καθόλου μηδενική!!!

Για να λυθεί αυτό το παράδοξο , Ο Higgs τώρα έρχεται να συμπληρώσει την Standard Model εισάγωντας στο θεωρητικό μοντέλο ένα νέο στοιχειώδες σωματίδιο στην κατηγορία των Μποζονίων που ονομάζεται σωματίδιο Higgs. Τώρα από εδώ και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν και δεν μπορούν να εξηγηθούν με απλά λόγια , ας πούμε όμως ότιτο σωματίδιο Higgs είναι ένα από τα συστατικά ενός πεδίου που ονομάζεται πεδίο Higgs.

Το πεδίο αυτό κάνει ένα ωραίο κολπάκι που θέλει πολλά μαθηματικά για να το καταλάβει κανείς , αλλά περιγραφικά να πούμε ότι το πεδίο αυτό κάνει αυτό που οι φυσικοί λένε "θραύση της συμμετρίας της ηλεκτραασθενούς αλληλεπίδρασης" (συνδασμός της ηλεκτρομαγνητικής και της ασθενούς πυρηνικής - θυμάστε που τις αναφέραμε προηγουμένως;) και με αυτό τον τρόπο παράγει τρόπον τινά μάζα για τον εαυτό του αλλά και για άλλα μποζόνια.

Έτσι από το σχετικά αϋλο κόσμο των στοιχειωδών σωματιδίων περνάμε στον υλικό κόσμο των σύνθετων σωματιδίων και κατ' επέκταση του κόσμου που βλέπουμε γύρω μας. Εάν το μποζόνιο Higgs υπάρχει τότε είναι ένα κύριο δομικό στοιχείο του κόσμου γύρω μας.

Το σωματίδιο λοιπόν αυτό , ελπίζουν να το παρατηρήσουν στον Επιταχυντή σωματιδίων LHC του CERN όταν θα μπεί σε πλήρη λειτουργία. Είναι ίσως το πιο συναρπαστικό πείραμα στην ιστορία του ανθρώπου. Θα αποδείξει εάν υπάρχει ότι πραγματικά μπορεί να υπάρξει μάζα από το τίποτα , ενέργεια από το τίποτα.

Είναι πραγματικά το "γεννηθήτω φώς" σε εργαστήριο. Είναι το κολπάκι που έκανε ο Θεός και έφτιαξε το σύμπαν από το μηδέν. Είναι πραγματικά το God's Particle.

Σε άλλα νέα τώρα , ο Εφραίμ μπορεί να τα κονόμησε μπορεί και όχι , δίκαια τα αιτήματα των Τελώνιακών , άηντες να γίνει κανας ΑΣΕΠΗΣ για να βολευτεί ο Κοσμάκης στα Δημόσια , πρέπει να πάρουμε όλοι εκείνο το επίδομα παραγωγικότητας και εκείνο το επίδομα γομπιούντερζ.

Άμα έρθετε το Σάββατο στο σπίτι φέρτε και την κιθάρα να πούμε κανά επαναστατικό τραγουδάκι να ανέβουμε λιγάκι . Φονιάδες των λαών - Αμερικάνοι , οι Ευρωπαίοι είναι κοροϊδα - ζήτω η Ελλάς και είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες διότι ο Δημόκριτος είχε βρεί το Άτομο (που του είχε πέσει πίσω από ένα πιθάρι) όταν στο CERN τρώγανε βαλανίδια - στα γκογκόφια μας το σωματίδιο του Θεού - μεταφορά συντελεστή θα γίνει , για να χτίσω πάνω από του πεθερού μου που έχει έτοιμες αναμονές τα Σίδερα από τις κολώνες ??

17 σχόλια:

Gus είπε...

πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.
και φυσικά υπήρξαν και οι γραφικοί
που άρχισαν και αυτοκτονούσαν με το πρώτο κομμάτι του πειράματος,
για να μην προλάβει να τους ρουφήξει η μαύρη τρύπα που θα δημιουργούσε ο CERN κτλ.

Ο γάιδαρος με το γοητευτικό μουσάτο τύπο πως συνδυάζονται:P

athinovio είπε...

διαφωνώ μόνο με τον ασέπη γιατί άμα βολευτούνε στο δημόσιο μετά θα μας ταράξουνε στις απεργίες και θα λείπουνε σε άδεια όταν τους χρειαζόμαστε. και θα θέλουνε και αποζημιώσεις για να μας αδειάσουνε τη γωνιά.

azrael είπε...

Αα υπάρχουν πολύ τρόποι να το ερμηνεύσει κανείς.

Κάποιος μπορεί να πει ότι ό Γαίδαρος είμαι εγώ και ο αφεντικός ο πεθερός μου. Κάποιος μπορεί να πει το ανάποδο.

Κάποιος άλλος θα υποθέσει ότι ο Γαίδαρος είναι τα Τρια Κουάρκ και ο Χωριάτης το γλουονιο. Κάποιος άλλος θα πει ότι ειναι το γαιδούρι είναι το σωματίδιο Higgs και ο Χωριάτης ο LHC.

Μπορεί όμως απλά να μου άρεσε η φωτό και να την έβαλα έτσι , στην τύχη.

Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ....

glenn είπε...

Αχ azrael τι μου θύμισες. Counterterms και renormalization. Gauge και slicing σε bundles. Quantization και deformations of Poisson brackets.

Και μη ξεχνάμε το sin^2θ_w. Δεν προβλέπεται η τιμή του από το SM.

Thanks man.

azrael είπε...

Θενκς εγώ ντουντ. Πραγματικά το χαίρομαι όταν περνάς από δω.

Gauge - Θεωρίες βαθμίδος. Δεν τα έβαλα αυτά για να μην το παρακάνω πολύπλοκο , αλλά (ως συνήθως) έχεις δίκιο.

Τα λέμε.

azrael είπε...

Άσε που θα δούμε εάν η Υπερσυμμετρία ισχύει και αν υπάρχουν sparticles !!!

patsiouri είπε...

Χα!
Υιοί του Σατανά!
Το πείραμά σας σταμάτησε!
Και άρχισε να βρέχει!
Επίσης, έλληνες χάκερς παρείσφρησαν στη σελίδα του Cern!
Μα φυσικά!
Οι Έλληνες ήμασταν (κι'εκεί) πρωτοπόροι.
Είχαμε χάκερς όταν οι Βαβυλώνιοι προσπαθούσαν να φτιάξουν λογισμικό!

ΥΓ: Ο πεθερούλης τι λέει για όλα αυτά????

ΤΖΩΤΖΙΟΥ είπε...

This isn't madness, this is Sparticla.

Εγώ δεν τα καταλαβαίνω αυτά. Εγώ ξέρω πως ο απλός κοσμάκης θέλει να ξέρει την απάντηση στην ερώτηση «Τι έγινε, καταστράφηκε ο κόσμος από το Large Hadron Collider?» Αυτή την πληροφόρηση αναζητά ο λαός.

Λοιπές ιστορίες τύπου «ανοίγουμε το κεφάλι του azrael για να βρούμε γιατί έβαλε την φωτογραφία αυτή, και με το άνοιγμα του κεφαλιού του η φωτογραφία παύει να υπάρχει» όχι μόνο μπερδεύουν, αλλά και μπορεί να προκαλέσουν κίνηση της ΕΠΟΕ εναντίον μας επειδή χρησιμοποιήσαμε κάποια ιδέα που θα προβληθεί σε ταινία του 2011 αλλά βρίσκεται ήδη σε preproduction (τώρα κλείνουν τα μεγάλα ονόματα, αλλά τελικά θα παίξει ο Νικόλας Κλωβός και η ταινία θα πατώσει).

Δεν ξέρω αν με πιάνετε. Αν όχι, πάντως, πιάστε με. Είναι ωραία η ανθρώπινη επαφή.

Ανώνυμος είπε...

"άηντες να γίνει κανας ΑΣΕΠΗΣ για να βολευτεί ο Κοσμάκης στα Δημόσια"
Θα βολέψεις κανέναν δικό σου;

azrael είπε...

Ψηφίστε με και θα σας βολλέψω όλους . Βολεύτηκαν τα πράσινα παιδιά , βολεύτηκαν τα μπλε παιδια , καιρός να βολέψουμε και τους οπαδούς μου , δοξάστε με

athinovio είπε...

δόξα εν υψίστις νικολάω,
επι διαδικτύοις ειρήνη εν ανθρώποις ευ-βλογ-ία

πως τα πάω?

Jason είπε...

Πολύ καλή η ανάλυση, azrael.
Συνοπτική και περιεκτική.

athinovio είπε...

άντε, καλά χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος

athinovio είπε...

ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΊΡΕΣΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΆ ΣΟΥ!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι κρίμα η πατρότητα να εκμηδενίζει την προσωπικότητα και τις δραστηριότητες ενός άνδρα.

Ανώνυμος είπε...

Είναι λυπηρό η πατρότητα να αφαιρεί την προσωπικότητα του άνδρα και να εκμηδενίζει τα μέσα έκφρασής του.

azrael είπε...

Γειά σας παιδιά , το μαγαζί δεν έκλεισε - απλά ο ιδιοκτήτης ομφαλοσκοπεί παρατεταμένως κύριος οίδες για πόσο...